Forteaza Fisierele Sa Fie Descarcabile Cu Ajutorul .HTACCESS

De multe ori cand vrem sa distribuim un fisier pentru a putea fi descarcat de pe siteul nostru, ne lovim de faptul ca browserul web deschide acel fisier – sa zicem un fisier .pdf.

Multi dintre utilizatorii nostri nu stiu pe urma cum sa salveze fisierul respectiv. Iata mai jos cateva linii de cod ce le poti adauga in fisierul .htacess pentru a forta descarcarea fisierelor:

AddType application/octet-stream .csv
AddType application/octet-stream .xls
AddType application/octet-stream .doc
AddType application/octet-stream .avi
AddType application/octet-stream .mpg
AddType application/octet-stream .mov
AddType application/octet-stream .pdf

Aceste linii de cod adaugate in fisierul .htaccess vor obliga ca orice fisier cu terminatia de mai sus sa fie descarcat automat, in loc sa fie deschis de catre browserul web.

Ce Site-uri Poti Face Cu WordPress

Cum am spus până acum, WordPress nu este doar pentru siteuri și bloguri. De aceea a venit timpul să-ți prezint câteva portaluri și aplicații WordPress. Mai jos ai o colecție de 5 astfel de aplicații de un mare interes!

Despre module, organizare și alte aspecte de administrare WordPress vom discuta pe viitor. Momentan vreau să-ți prezint ce poți face cu WordPress și potențialul enorm pe care-l are!​

1. Un Magazin De Ecomeț Afiliat


Bineînțeles putem face magazine online afiliate și cu publisherii de la noi precum emag.ro prin profitshare.ro (dar despre acest lucru mai încolo...).​

Marketingul afiliat este la mare căutare și dintr-un motiv foarte serios - nu ai de muncă cu stocul produselor și cu clienții. Ci doar trebuie să-i directezi pe clienți către paginile magazinelor.

Unele dintre magazine care oferă comision pentru vânzări din afiliere este și Amazon.com.

De aceea, dacă ai un site traficat în limba engleză poți face un magazin de afiliere cu amazon folosindu-te de acest plugin.​

2. Fă-ți Un Forum


Un mod ideal, practic și mult mai organizat decât „dialogul” de pe grupurile de Facebook!

Forum-ul încă nu a murit! Și este o platformă ideală de comunicare și creare de comunități, deoarece permite un dialog mult mai bine organizat decât pe Facebook.

Deci, dacă vrei să-ți faci un Forum de ce să apelezi la metodele învechite și prea exploate când poți folosi WordPress?

Avantajul construirii unui site pe WordPress, în cazul de față Forum, este că permite adăugare de alte și alte noi module. Deci ai putea adăuga și un magazin, adiacent Forumului.

3. Fă-ți Un Site De Cupoane


Cuponul Oferit poate fi  un cupon afiliat care atunci când este aplicat îți aduce un procent din vânzare.

Cred că știi cât de bine au prins siteurile de cupoane la noi.

Pe lângă câștigul pe care l-au avut din reclamă, siteurile acestea câștigă foarte bine și din link-ul afiliat pe care-l oferă.

Cu această aplicație îți poți face ușor un site de cupoane precum site-urile mari de cupoane.

Poți să ceri votul comunității, să pui poze, și să promovezi cupoanele cele mai importante pe care le consideri utile pentru vizitatorii tăi!

4. Fă-ți Un Site Tip Portal/Director Local !


Ce ai zice dacă pe un director de acest tip ai pune un sistem de management al reclamei/bannerelor? Cu WordPress se poate!

Probabil ai văzut la noi în trafic.ro site-urile tip portal care listează diverse afaceri în diverse nișe.

Astfel de directoare cu mii de vizitatori trafic se făceau înainte în cateva luni de development. 

Acum cu un simplu modul de WordPress poți să ai propriul tău site local, sau de ce nu național și să faci concurență marilor site-uri!

Cel puțin ca design în câteva minute vei avea un site arătos pe care alții l-au obținut în ani de zile. Și mai mult decât atât îți readuc aminte că vei beneficia de flexibilitatea WordPress.​

5. Fă-ți Un Site De Joburi


PONT. Ai putea face un site de job-uri nișat. Nișarea se poate face și pe oferta și pe cerere de joburi, dar și pe meserie. Job-uri pentru: dădace, electricieni, programatori, șoferi etc.

Ce poate fi mai frumos decât să-ți faci un site de job-uri la fel de frumos și arătos precum cele ce s-au dezvoltat în zeci de ani la noi?

Nu vreau să fiu prea ironic, dar este uimitoare puterea WordPress și cum din câteva click-uri din punct de vedere al design-ului poți egala pe cei mai tari competitori, având costuri de mii de ori mai mici decât au avut ei.

Da rămâme partea promovări, dar deja acesta este alt capitol!​

Concluzii

Precum observi, poți face niște aplicații extraordinare cu WordPress, la niște costuri ca preț și timp foarte mici. Ba mai mult, de multe ori multe funcționalități le poți obține și realiza și gratuit!

Cum Setam Corect Imaginea Per Post Care Sa Apara In Facebook Si Alte Listari Precum Dorim

Exista mai multe metode de a seta imaginea care apare pe un post care este partajat/distribuit in reteaua Facebook.

Variantele clasice sunt urmatoarele:

 1. il lasi pe Facebook sa aleaga aleatoriu ce imagini doreste
 2. setezi o imagine featured per post  ← Facebook o va alege de obicei pe aceasta
 3. deselectezi toate imaginile si incarci una noua  ← dar ce faci cand vine un utilizator pe pagina si apasa butonul “Share With Facebook”

O alta situatie neplacuta, este cand vrei sa ai o imagine featured per post – pentru listare per blog, si afisare corecta pe Facebook, dar nu vrei sa apara in cadrul articolului. Solutia este sa folosesti tema Generate Press si sa faci setarea ca in poza alaturata (Disable elements  → Featured Image).

In privinta Facebook daca nu ai imaginea corecta, pasii sunt urmatorii:

 1. Folosesti Pluginul Yoast SEO si setezi urmatoare:
 2. Te duci pe acest link de la Facebook
 3. Dai paste la URL-ul tau  → Apesi Debug  → Scrape Again

Facebook va sterge din cache-ul sau prima indexare si va indexa noua pagina cu noile setari. Bineinteles, schimbarea nu are loc instant, deci dupa ce ai facut setarile pe pagina ta mai asteapta cinci minute si pe urma incearca cu URL-ul de debug de la Facebook.

Precum se observa din poza de mai jos, desi postul folosit spre exemplificare are un Featured Image, imaginea preluata de catre Facebook este alta (precum am setat mai sus):

Ba mai mult, listarea in arhiva de blog include featured image iar listarea per post nu include featured image.

Folosind aceste setari am putut sa am control total asupra imaginilor si cum doresc sa fie afisate (pe blog, in articol si pe Facebook).

Concluzii

Pentru a obtine o imagine pe Facebook pentru postul tau nu este necesar sa setezi obligatoriu o imagine featured in WordPress. Ci este suficient s-o definesti din pluginul Yoast.

2 Unelte In Google Chrome Pe Care Sa Le Folosesti Cand Verifici De Ce O Pagina WordPress Nu Arata Cum Vrei!

unelte-google-chrome

Se intampla de multe ori sa avem erori cu o pagina WordPress. O sa ma refer in cazul de fata la “erorile vizuale”, de front-end ale unui site.

Erori precum:

 • o pagina nu se vede bine
 • nu s-a incarcat css-ul
 • Google Chrome ne spune ca siteul nu este sigur desi am instalat certificatul ssl pe siteul nostru WordPress
 • pagina nu se vede bine pe mobil
 • pagina nu se vede bine pe tableta

Pentru a verifica de ce nu se vede bine si care este problema, trebuie facut “debugging”. Pentru acest lucru browserul Chrome ne ofera cateva unelte.

Urmatoarele unelte sunt recomandate:

 • unealta dev-tools accesibila cand apesi tasta F12
  • se poate configura apasand tasta F1 (recomand ca sa se bifeze no cache while dev-tools is open: vezi poza)
 • modul incognito care poate fi accesat apasand tastele “ctrl+shift+n” si astfel vei vedea siteul cum il vede un utilizator cand intra prima oara pe siteul tau!

Folosind aceste unelete poti face debugging pe mai departe.

Ordoneaza-Ti Paginile In Categorii Cu WordPress

categorii-wordpress

Ordonarea paginilor per categorii, atat in front end, cat mai ales in backend este extrem de utila. Mai ales daca ai un site ce are multe pagini iar search-ul WordPress nu face fata.

Dupa multe cautari, am gasit un plugin gratuit ce-ti ofera fix aceasta functionaliate.

Il poti descarca de aici:

Recomand sa faci urmatoarele setari:

Controleaza Update-urile WordPress Cu Urmatoarele Module

wordpress-update
 1. Disable All WordPress Updates - acest plugin dezactiveaza toate update-urile WordPress si orice bataie la cap ca exista vreun update (deci este recomandat ca atunci cand vrei sa faci un update, sa dezactivezi pluginul, sa faci update-ul si sa-l reactivezi)
 2. Update Control - iti permite sa controlezi ce emailuri vrei sa primesti si ce updateuri vrei sa activezi

3 Motive Pentru Care Vrei Sa Controlezi Updateurile

SFAT: niciodata nu permite update-urile automate, asta daca nu vrei sa-ti lasi siteul in mana altcuiva care ti-l poate ruina peste noapte!

 1. Sunt foarte periculoase - un update nu trebuie facut niciodata fara un back-up in prealabil. Un update iti poate ruina siteul!
 2. Sunt deranjate vizual si-ti aglomereaza campul de lucru
 3. Te intrerup de la propriul mod de lucru (work-flow) - sa zicem, ca intri pe blog sa scrii un articol, si te trezesti cu zeci de notificari ca trebuie sa faci update. Faci update si blogul ti s-a dat peste cap... si asa ti s-a dus si ziua de lucru!
AVANSATI: Daca dai disable la pluginul care blocheaza update-urile este posibil ca 
WordPress sa se auot-updateze singur automat. Solutia este sa definesti urmatoarele in wp-config.php


// dezactivare auto updates
define( 'WP_AUTO_UPDATE_CORE', false );

//dezactivare actualizare automata module WordPress 
add_filter( 'auto_update_plugin', '__return_false' );

//dezactivare actualizare automata teme WordPress
add_filter( 'auto_update_theme', '__return_false' );